NovembarСВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ

Овај славни и чудотворни светитељ роди се у Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бестедних родитеља Димитрије беше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац беше војвода Солунски; па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на место оца. Поставивши га за војводу христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но, Димитрије не послуша цара, него и сам проповједа Христа Господа у Солуну. Чувши то, цар се огорчи на Димитрија, па у повратку из ратног похода, сврати у Солун да ствар испита. Цар позва војводу Димитрија и испита га о вери. Димитрије призна да је хришћанин и јавно изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека, Димитрије овласти свог послушника Лупу да раздели његово имање сиромасима. После неколико дана цар посла војнике да убију Димитрија и они га избодоше копљем. Тело његово, из којег потече миро, узеше хришћани и сахранише чесно. Касније је ту подигнут храм. Свети великомученик Димитрије је заштитник града Солуна.

СВЕТИ АРХИСТРАТИГ МИХАИЛ И СИЛЕ НЕБЕСКЕ

        Ангели Божији били су празновани од људи још из дубоке старине. Но, то празновање је ишло до обожавања ангела. Јеретици су о њима говорили као о боговима, створитељима видљивог света. Лаодикијски помесни сабор (око 320 г.) својим правилом за��рани поклоњење ангелима као боговима и одреди правилно поштовање ангела. У време папе Силвестера би установљен празник Архистратига Михаила и осталих Сила небеских бестелесних. Свети Дионисије, ученик апостола Павла, описао је девет чинова у књизи –''О небеској Јерархији''. Ти чинови су следећи: шестокрили Серафими, многоочити Херувими и богоносни Престоли, Господства, Силе и Власти, Начала, Архангели и Ангели. Војвода целе војске ангелске је архистратиг Михаил. Архистратиг Михаил се успротивио отпалом Луциферу (сотона) и позвао на прослављање Бога, на што су силе небеске одговориле: - Свјат, свјат, свјат Господ Саваот, исполн небо и земља слави Твојеја!

         Међу ангелима влада савршено јединомислије, једнодушност и љубав, а уз то још и потпуна послушност нижих према вишим чиновима, и свих укупно светој вољи Божијој. Сваки народ и сваки хришћанин имају свога ангела хранитеља. На дан Страшнога Суда сабраће се сво мноштво ангела небеских око претола Христова. Пред њима свима, објавиће се дела, речи и помисли свакога човека