Mart

СВЕТИ  ВЕЛИКОМУЧЕНИК  ТЕОДОР  ТИРОН


Свети великомученик Теодор Тирон.Тирон значи регрут. Тек што је свети Теодор постао војник мармаритског пука у граду Амасији, почео је страшан прогон хришћана под царевима Максимилијаном и Максимом. Младић није хтео да крије да је хришћанин па је стога жестоко кажњен. Неки судија нареди да га стрпају у тамницу и да тамницу запечате. Хтео је на тај начин да га умори глађу. Теодору се у тамници јави сам Христос да охрабри свог мученика и рече му: “Не бој се Теодоре, Ја сам с тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном, са мном на небесима”.
У тамници младог мученика тада се појавило мноштво анђела, који су својим сјајем и белином осветлили тамницу, а стражари су престрашени све ово у чуду посматрали. После тога, свети Теодор је изведен из тамнице и мучен, а потом осуђен на смрт. Бацили су га у огањ, и у њему он предаде своју свету душу Господу 306. године.

МЛАДЕНЦИ


Светих четрдесет мученика у Севастији, били су војници римске војске, али искрени и одани хришћани. У време Ликинија запретили су им на суду одузимањем војничке части, али један од њих рече судији: “Не само част војничку, но и тела наша одузми од нас; ништа нам није драже и часније од Христа Бога нашега”. После тога, нареди војвода да их каменују, али се камење враћало мучитељима. Силно разљућени бацили су их у језеро иако је био велики мраз. Поставили су ст��ажу и топло купатило као изазов ономе који не буде чврсто веровао у Христа. Један од четрдесеторице не издржа и уђе у купатило. На небу се ускоро појави чудна светлост и загреја језеро, а са светлошћу спустише се на главе измучених младића 39 венаца. Тада један стражар са обале уђе у воду, исповеди име Господа Исуса и на њега сиђе четрдесети венац.
Сутрадан су судије виделе да су младићи живи и наредише да им пребију голени и њихова тела баце у воду. Трећег дана јавили су се мученици у сну месном епископу Петру и позвали га да извади из воде њихове мошти. Хришћани су ноћу изашли на језеро, нашли њихове мошти, јер су се кости сијале у води као свеће, и све их сахранили. Часно су страдали за веру 320. године.