Jul

РОЂЕЊЕ  СВ.  ЈОВАНА  ПРЕТЕЧЕ– Ивањдан.

На шест мjесеци прије свога јављања у Назарету Пресветој Дјеви Марији, велики Гаврил, анђео Божији, јавио се првосвештенику Захарију у јерусалимском храму. Прије него што је објавио чудесно зачеће безмужне дјевице, анђео је објавио и зачеће бездјетне старице, Захаријине жене Јелисавете. Захарија није одмах повјеровао овим ријечима и остао је нијем све до осмога дана по рођењу дјетета. Кад су се сакупили рођаци због обрезања и давања имена дјетету отац Захарија, будући нијем, написао је на дашчици име Јован и истога тренутка проговорио. Из Захаријиног дома који се налазио између Витлејема и Хеврона, рашчуло се о овим чудним догађајима по цијелом Израиљу, те је глас стигао и до Ирода, који је наредио да се покољу дјеца по Витлејему. Наредио је да пронађу и Јована, али је Јелисавета успјела да сакрије дијете. Разјарен Ирод послао је џелате у храм по Захарија, и они су га убили. Јелисавета је успјела да побјегне са Јованом и да се сакрије у некој пештери. Ту је ускоро преминула и дјечак је остао сам у пустињи на старању Бога и анђела Божијих.

СВЕТИ  АПОСТОЛИ  ПЕТАР  И  ПАВЛЕ

Свети аиостол Петар рођен је у Витсаиди. Био је рибар и звао се прво Симон. Господ му је дао име Кифа или Петар (Јов. 1, 42). Он је први од ученика јасно изразио вјеру у Господа Исуса рекавши: “Ти си Христос, Син Бога живога” (Мат. 16, 16). Његова вјера се постепено утврђивала, јер када је Господ изведен пред суд, Петар га се три пута одрекао, али се због тога истински покајао и постао потом силни и неустрашиви проповједник Јеванђеља. Послије једне његове бесједе три хиљаде људи обратило се у вјеру. Проповједао је у Палестини, Малој Азији, Илирику и Италији. Помагао је и вјером исцјељивао људе. По заповјести цара Нерона, Петар је разапет на крст, а он сам молио је џелата да га распну главом окренутом надоле сматрајући себе недостојним да умре као његов Господ.
Свети апостол Павле рођен је у Тарсу и звао се Савле, учио код Гамалила и био фарисеј и прогонитељ хришћана. Када се чудесно преобратио у вјеру постао је апостол и ватрени поборник и проповједник Јеванђеља међу  незнабожцима. Написао  је  14 посланица. Много је страдао и стрпљиво подносио муке, говорећи: “Не живим ја, него Христос живи у мени”. Посјечен је у Риму у вријеме цара Нерона.