Februar

СВЕТА  ТРИ  ЈЕРАРХА

Света три Јерарха, заправо су светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти, а сваки од њих има свој дан празновања у мјесецу јануару. Овај заједнички празник сва три светитеља установљен је у ХI вијеку у вријеме цара Алексија Комнена због чудне распре у народу око тога који је од ове тројице светитеља највећи: Григорије због дубине ума, Василије због чистоте и храбрости или Златоусти због чудесне рјечитости и јасноће излагања вјере. Њихове присталице су се, чак, и различито називали: василијани, григоријани и јованити.
Промислом Божјим овај спор је рјешен у корист Цркве и славу светитеља, јер се они, сваки понаособ, а потом сва тројица, јавише у сну епископу евхаитском Јовану ријечима да су они једно у Богу и да међу њима нема ничега противрјечног. Посавјетовали су епископа да им напише једну заједничку службу и одреди заједнички дан празника. Тако је међу народом спор срећно ријешен и 30. јануар (сада 12. фебруар) одређен као заједнички празник ових светитеља. Прослављају га сви православни, а у Грчкој је то највећи национални и школски празник.

СРЕТЕЊЕ  ГОСПОДЊЕ
Када  Богомладенац  Христос  наврши  40  дана,  донесе  Га  Богородица  у  јерусалимски  храм.  Ту  их  дочека  првосвештеник  Захарија, отац  св.  Јована  Крститеља.  Он  стави  Дјеву  Марију  на  мјесто  за  дјевојке, а  не  за жене.  Појавише  се  у  храму  још  двоје  праведника: старац  Симеон  и  Ана кћи  Фануилова.  Праведни  старац  узе  на  руке  Богомладенца  и  рече: ''садa  отпушташ у миру слугу  Твојега, Господе, по  ријечи  твојој, јер  видјеше  очи  моје  спасење  Твоје, које  си  припремио пред лицем свих људи, свјетлост  да  обасја  незнабожце  и  славу  народа  Твојега Израиља''. Још  рече: ''гле,  овај  лежи  да  многе  подигне  и  обори  у  Израиљу''.  Ана, која  је  од  дјетињства  свога  постом  и  молитвом служила  Богу,  прослави  Бога  и  објави  јерусалимљанима  долазак  Спаситеља.

 

 СВЕТИ  СИМЕОН  БОГОПРИМАЦ
У вријеме цара Птоломеја Филаделфа, светитељ Симеон је, као један од знамените седамдесеторице, изабран да преведе Библију са јеврејског на грчки језик. Радио је савјесно свој посао, али када је преводио пророка Исаију, збунио се читајући ријечи: “дјева ће затрудњети и родиће сина”, и одлучио да напише “млада жена”. У том тренутку Симеону се јавио анђео Божији и објаснио му да је пророчанство истинито и да ће се у њега увјерити јер, по Божјој вољи, неће умријети док не види Месију.
Обрадован овим гласом са неба, праведни Симеон је оставио пророчанство неизмјењено и захвалио Богу што ће видјети Обећаног. Када  је  Дјева са Младенцем  дошла  у  храм  јерусалимски, Дух  Божији јавио  је  Симеону  срећан  догађај. Радосни старац узео је Христа у руке, а потом замолио Бога да га сада срећног отпусти из овог живота. Убрзо затим свети Симеон је издахнуо. Овај праведни старац сматра се и данас заштитником мале деце.