Avgust
  • Св. пророк Илија . Боговидац, чудотворац, ревнитељ вјере Божије, свети Илија би родом од племена Аронова из града Тасвита, због чега је прозван Тесвићанин. Када се Илија роди, отац његов Савах видје анђеле Божје око дјетета како га огњем повијају а пламен му дају да једе. Сву младост своју провео је у молитви, живјећи у пустињи. У то вријеме царство Јеврејско би раздијељено на два дијела: Царство Јудино са два племена и царство Израиљево са десет племена. Пророк Илија је са израиљским царем Ахавом имао сукоб јер је његова жена Језевеља (поријеклом Сиријка) довела служитеље лажног бога Вала. Великим чудесима Илија показа силу и власт Божију: он затвори небо те не би кише три године и шест месеци; спусти огањ с неба и запали жртву богу своме, док жречеви Валови то не могоше учинити; сведе кишу с неба молитвом својом; чудесно умножи брашно и уље у кући удовице у Сарепти и васкрсе њеног умрлог сина; прорече Ахаву да ће га снаћи невоља...На гори Хорив је разговарао са Богом. Пред смрт узе Јелисеја и одриједи га за насљедника у пророчком звању и би узнијет на небо у огњеним колима. На Тавору са Мојсијем се јавио приликом Преображења Господа Исуса Христа.

  • Преображење Господа Бога и спаса нашега Исуса Христа . Христос је на гору Тавор повео три ученика: Петра, Јакова и Јована. Ту се преобразио – хаљине његове посташе свијетле као снијег. Појавише се Мојсије и Илија. Апостоли се задивише оним што видјеше, тако да пожелише да ту остану. Преображење Христово је ученицима требало да буде охрабрење пред Његово крсно страдање. Христос је Преображењем у потпуности показао славу своју божанску. На Преображење се врши свјештање грожђа.

  • Успење Пресвете Богородице. Висећи на крсту у мукама, Христос је заповједио апостолу Јовану да преузме бригу о Богородици Марији, што је он учинио. Она је у Јерусалиму провела остатак свога живота. Када је остарила, јави јој се архангел Гаврил да ће за три дана бити упокојена. Господ испуни њену жељу да види свете апостоле па се они сабраше у Јерусалиму. Када се она упокоји, апостоли узеше ковчег са њеним тијелом и пренијеше га у врт гетсимански, гдје су сахрањени њени родитељи, свети Јоаким и Ана. Апостол Тома није био присутан погребу, што је било по Божијем Промислу. Трећег дана стиже и он и пожели да цјелива тијело Пресвете. Но када апостоли отворише гроб, нађоше само плаштаницу. То вече Богородица се јави апостолима, окружена мноштвом ангела, рекавши им '''Радујте се, ја ћу бити с вама увијек''. Припрему прославе овог празника прати пост.