O nama
Ljetopis
Aktuelnosti, dogadjaji...
Kalendar
Parohije
Bogosluzenje
Bilten Hrama
Foto Album

Akatist
Duhovnik
Besjeda
Srpska Imena
Prolog

Adresar
Knjga utisaka
Kontakt

Programi

 

 

   Aко желите да преузмете наш банер кликните и копирајте садржај кода у  клипбоард
    Преузмите наш банер
   

ДОГАЂАЈИ          [ архива ]

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ ФАСАДЕ ХРАМА
Odstampaj cijelu vijest!
У јесен 2015. год. почели су радови на уређењу фасаде храма Св. Василија Острошког, као и оштећења на лиму (кровна констрикција). ЦО је узела кредит да би завршила неке од неопходних радова. Недостатак средстава не дозвољава да буде завршен посао на цијелој површини фасаде. Тако ће у првој фази бити завршени радови на звонику и зидовима до апсида. Надамо се да ће у скором времену бити прилике да отпочне друга фаза радова, када бисмо завршили послове на уређењу куполе и зидове на апсидама и олтарском дијелу храма.
03.12.2015 - s.MV
 

НОВА ЗВОНА
Odstampaj cijelu vijest!
ЦО је набавила три нова звона, која ће током радова на уређењу фасаде на звонику бити постављена тј. замијенити постојеће звоно. Звона су укупне тежине 1.050 кг (600+300+150). Једно од ових звона је дар православе омладине Источног Сарајева.
03.12.2015 - s.MV
 

ПРОМЈЕНЕ У БРАТСТВУ ХРАМА У ДОБРИЊИ 2015.
Odstampaj cijelu vijest!
Током протекле двије године било је више промјена у братству храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Тако је ове, 2015. год. о. Јадрана Даниловића замјенио о. Миливоје Старовлах, а о. Борислава Ливопољаца замјенио је о. Данило Дангубић. Од недавно је формирана још једна парохија и на исту је постављен о. Видак Вујадиновић.
Братство храма чине:
Прва парохија: протојереј Милорад Вујић,
Друга парохија: протојереј Миливоје Старовлах,
Трећа парохија: јереј Данило Дангубић,
Четврта парохија: јереј Видак Вујадиновић.
Парохијски ђакон Владислав Ковач.
Братству је придодат о. Нико Мојсиловић (без парохије).
03.12.2015 - s.MV
 

Прослава св. Саве
Odstampaj cijelu vijest!
Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српски, прослављен је и ове године богослужењима, славским обредима и пригодним програмима у храмовима и школама на простору Источног Сарајева.
Прослава Светог Саве у храму Светог Василија Острошког у Добрињи отпочела је вечерњим богослужењем уочи празника.
На сам празник...
05.02.2015 - s.MV

О раду шаховске секције
Odstampaj cijelu vijest!
Приредио: Невенко ЕРИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - При Управи парохије которачке, односно храму Светог Василија Острошког у Добрињи у Источној Илиџи, од половине јула 2011. године постоји шаховска секција, која је прерасла у Омладински шаховски клуб (ОШК) "Мат“.
"Жеља да се такмичимо или учествујемо у активностима које проводе Шаховски савез Републике Српске...
15.12.2014 - s.MV

РАДИОНИЦЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЈЕТЕТА
Odstampaj cijelu vijest!
Свештенство храма Светог Василија Острошког у Добрињи - Источно Сарајево и православна омладина окупљена око овог храма данас су у парохијском дому организовали креативне радионице за више од стотину ученика 3. и 4. разреда основних школа поводом 20. новембра - Међународног дана дјетета и великог православног празника Сабора Светог Архангела Михаила.
Дјеца из основних школа ...
29.11.2014 - s.MV

ДРУЖЕЊЕ ОМЛАДИНЕ У ПОТРИ ХРАМА У ДОБРИЊИ
Odstampaj cijelu vijest!
Управа парохије которачке је у понедјељак, 14.07.2014. год. у порти храма Светог Василија Острошког у Добрињи организовала дружење младих са простора Источног Сарајева. Вишечасовни програм је почео представљањем неколико пројеката рада са младима, као и активности школе иконописа. У насставку је слиједио забавни дио програма, у којем је наступило више извођача, који су учинили да дружење протекне у пријатним расположењу. Хор ''Слога'' из Сарајева је извео неколико композиција духовног садржаја, а затим је први јавни наступ имао дует Харт и С. Мојсиловић. Они су уз пратњу гитара извели велики број хитова забавне музике. Музички дио програма завршио је Б. Вујић (са неколико балада).
Намјера је да сличних дружења младих у порти нашег храма буде више, а поготово током љета. Током пригодног обраћања сабранима, о. Милорад Вујић је навео да осим школе иконописања и школе шаха, ускоро треба да заживе секције које ће окупити омладину која би учила да одговара на богослужењима, дјевојчице које би училе да везу... Подсјетивши да нас Божија и црквена заповјест обавезују на заједницу и учешће на богослужењима, он је позвао младе да се активно учествују у богослужењима, као и да се укључе у све оно што буде организовано у светом храму и ван њега.
15.07.2014 - s.MV
 

НАШИ ВЈЕРНИЦИ НА ПОКЛОНИЧКИМ ПУТОВАЊИМА
Odstampaj cijelu vijest!
Поклоничка путовања нас на тренутак отргну од свакодневнице, духовно укрепе и поврате вјеру. То је разлог што је истих у кратком временском периоду било више.
- По дугогодишњој пракси, Управа парохије организује поклоничко путовање светињи манастира Острог у понедјељак и уторак по прослави славе храма Св. Василија Острошког. Тако смо дводневно путовање извршили 19. и 20. маја 2014. год. У одласку и повратку смо се поклонили светињама ман. Пива, Тврдош, Херцеговачка Грачаница и Житомислићи.
- Манастир Ћелије је поводом ископавања и смјештања у кивот моштију преподобног Јустина ћелијског био мјесто молитвеног сабрања вјерника из цијелог свијета. Поменутом чину и молитвеном сабрању, одржаном 14.06.2014. год. приступи и велики број наших вјерника.
- У недјељу, 29.06.2014. год. Његова светост патријарх српски г. Иринеј је, уз саслужење више епископа, свештеника, ђакона... извршио свјештање храма у Вишеграду – локалитет Андрић град. Поменутом чину свјештања храма и Светој литургији присуствовало је и молитвама учествовало 50 наших вјерника.
15.07.2014 - s.MV
 

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА
Odstampaj cijelu vijest!
У понедјељак, 12.05.2014. год. прослављена је слава храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Прослава је почела у навечерје празника вечерњим богослужењем. Велики број вјерника ове и сусједних парохија је на празник дошао да своје молитве принесе овом великом Божијем угоднику. Тако је храм био мали да прими све поштоваоце овог светитеља. Но, сви они су учествовали у литији, а затим приступили да приме нафору и славско жито. Они који су се спремали да приме свету тајну причешћа учинили су то током Свете литургије, коју је служило 8 свештеника и ђакона. Управа ове Црквене општине је уз велико ангажовање Петра Савића, кума храмовне славе, припремила послужење за све вјернике.
15.07.2014 - s.MV
 

ПРОМЈЕНЕ У БРАТСТВУ ХРАМА У ДОБРИЊИ
Odstampaj cijelu vijest!
Од почетка 2014. године било је неколико промјена у братству храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Тако је од 01. јануара 2014. год. пензионисаног о. Миломира Ковача замјенио о. Јадран Даниловић, а од 15. маја 2014. год. је пензионисаног Ранка Билинца замјенио о. Борислав Ливопољац. Братству је придодат о. Нико Мојсиловић (без парохије), а братство је напустио ђакон Немања Ђуреиновић, који је рукоположен и постављен за свештеника у Саборном храму у Сарајеву.
15.07.2014 - s.MV
 

Нови ђакон
Odstampaj cijelu vijest!
У понедјељак, 03. децембра 2012. год. ђакон Немања Ђуреиновић је примио дужности при храму Св. Василија Острошког у Добрињи. Немања је син свештеника Чеде, пароха у Војковићима, а трећи је ђакон у овом храму. Његов претходник, Душко Сандић је добио канонски отпуст у епархију бањалучку, гдје је рукоположен у чин свештеника.
Ђакону Немањи Ђуреиновићу желимо успјешну службу.
11.12.2012 - s.MV
 

Поклоничко путовање у ман. Студеницу
Odstampaj cijelu vijest!
Није честа прилика да се наши вјерници духовно окрепе на мјестима гдје је наш архипастир и просветитељ, свети Сава, поставио темеље наше духовности. Због тога ће 28. и 29 јули 2012. год. остати у сјећању вјерника који су походили и поклонили се светињама манастира Студенице и Жиче, као и манастира Преображење, Ваведење, Добрун и Дражевина.
30.07.2012 - s.MV
 

Почели радови на уређењу порте
Odstampaj cijelu vijest!
У понедјељак, 23. јула 2012. год. почели су радови на уређењу порте. Иста ће имати три раздвојене површине (асфалт, камене плоче и зелена површина). Порта ће добити и нове садржаје (чесма, трем, клупе...), који ће служиити ЦО и народу. Планирани радови треба да буду завршени за 60 дана, а средства за извођење истих обезбједила је СО Источна Илиџа.
30.07.2012 - s.MV
 

Поклоничко путовање у ман. Острог
Odstampaj cijelu vijest!
Устаљена пракса да се наши парохијани послије прославе храмовне славе поклоне Светитељу настављена је и ове године. Тако смо 14. и 15. маја цјеливали мошти св. Василија Острошког. Осим ман. Острога поклонили смо се светињама манастира Пиве, Тврдоша, Херцеговачке Грачанице и Житомислића.
30.07.2012 - s.MV
 

Прослављена храмовна слава
Odstampaj cijelu vijest!
У суботу, 12. маја 2012. год. прослављена је слава храма Св. Василија Острошког у Добрињи. Свету литургију је служило шест свештеника и један ђакон. Храм је био мали да би примио све оне који су са простора И. Сарајева и шире дошли да принесу своје молитве Чудотворцу и једном од најпоштованијих светитеља у нашем народу. Кум славе је био Спасоје – Пајо Шеховац, унук Вукана Шеховца, дародавца земљишта на којем је саграђен храм.
30.07.2012 - s.MV
 

<< Претходна 1 2 3 4 Сљедећа>>


 

 

Права задржава управа парохије и Црквене општине у Добрињи
Дизајн: Делта Хостинг